Enligt nya uppgifter från Region Stockholm har det blivit tydligt att allt fler individer vänder sig till internet för att få stöd med sina spelutmaningar än tidigare. Det handlar inte om en marginell ökning, utan om en påtaglig 30-procentig uppgång. Vad som verkligen sticker ut är att hälften av dessa personer, det vill säga 15 procent, väljer att söka hjälp och behandling för sina bekymmer online. Kerstin Anneborn, chef på Beroendecentrum Stockholm (Stöd), berättar att det är glädjande att så många nu har upptäckt möjligheten att få behandling via nätet.

Kraftig tillväxt under 2023

När vi blickar fram mot 2023 blir det ännu tydligare att fler och fler människor söker stöd för sina spelrelaterade problem på Beroendecentrum Stockholm. Hittills har vi noterat en ökning på hela 27 procent jämfört med föregående år.

Spelare i kris

Hanna Hällström, chef vid eStöd på Beroendecentrum Stockholm, berättar att många patienter väntar alltför länge innan de söker hjälp inom Region Stockholm. Det är vanligt att de upplever att deras situation har blivit ohållbar och tillsammans med sina närstående väljer de att aktivt söka hjälp. De flesta av dessa individer befinner sig i en verklig kris på alla plan. För många är det som om hela deras värld kollapsar. För att säkerställa rätt typ av behandling genomförs videomöten med både läkare och psykologer.

Smidig väg till professionell hjälp

Möjligheten att anmäla sig till behandling och ha kontakter med läkare och psykologer online är något som uppskattas av många patienter. Dessutom ger det dem flexibilitet att genomgå behandlingen när det passar dem bäst.

Online-behandlingen erbjuder också en enkel och bekväm väg till professionell hjälp. Detta gäller även för de som behöver fysisk närvaro i sin behandlingsplan.

Fakta: En Blick på Spelande

Visste du att 6% av individer medvetet har valt att spela på spelsidor utan svensk licens under de senaste tre månaderna? Samtidigt har 4 procent oavsiktligt spelat på sådana sidor utan den svenska licensen!

Identifiera dina spelproblem

Det är ganska vanligt att de som upplever problem med sitt spelande också lider av depression och ångest samtidigt som de har svårt att kontrollera sina impulser. För att underlätta för dig att avgöra om du är i riskzonen har vi sammanställt ett antal punkter att ta hänsyn till:

  • Du ägnar en betydande del av din vakna tid åt att tänka på spel om pengar.
  • Du behöver satsa större summor för att uppleva samma spänning som tidigare.
  • Du misslyckas upprepade gånger med att begränsa ditt spelande eller att sluta helt.
  • Du känner dig rastlös eller irriterad när du inte kan eller får spela om pengar.
  • Du använder spelandet som ett sätt att hantera ångest eller nedstämdhet.
  • Trots att du ständigt förlorar pengar och hamnar i skuld fortsätter du att spela.
  • Du hittar på lögner och historier för att dölja ditt spelbeteende.
  • Spelandet har lett till förlorad anställning eller skadade relationer.
  • Du är fixerad vid att återvinna förlorade pengar.
  • Du försöker hitta nya sätt att få tag i pengar för att kunna spela.

Kom ihåg att du behöver identifiera dig själv med minst fyra av ovanstående punkter för att vara i riskzonen för att utveckla spelberoende. I slutändan är det ditt eget ansvar att söka hjälp för dina spelproblem. Tänk på att inte förlita dig på att dina nära och kära ska lösa situationen åt dig.